In 1714 te Straelen in het door de Pruisen bezette deel van het overkwartier van het Hertogdom Gelderland, geboren en gedoopt als onwettige zoon van Johanna Holthuijsen en Andreas Smits, soldaat. Al op 18-jarige leeftijd is hij lid van het plaatselijke schuttersgilde en wordt hij anno 1732 achutterskoning bij het jaarlijkse vogelschieten.
Vermoedelijk is hij molenaarsknecht op de Bovenste Holtmolen in Venlo als in 1741 molenaar Wijnand Overdijck sterft. De ouders van Wijnand trouwden in Straelen op 04-05-1690. Zijn familieleden 'Swaecken'van moederszijde waren goede bekenden van de Holtuijsens in Straelen. Vermoedelijk was het zo dat gerardus door Wijnand aan een baantje van molenaarsknecht is geholpen.
Met toestemming van de Bisschop van Roermond, om snel te mogen trouwen, trouwt gerardus op 20-05-1742 met de veel oudere weduwe Willemina Smedts, en wordt zo zelf molenaar.
In mei 1744 wordt het leven op en rond de molen ernstig verstoord door een aantal rondzwevende vagebonden, die de bewoners lastig vallen, bedelend om voetsel. Hiervan wordt door de plaatselijke veldschut melding gemaakt bij het zittende stadsbestuur, waarna ze door een uitrukkende patrouille millitairen worden opgepakt. Er volgt een proces met een publieke geseling en verbanning van het grondgebied als gevolg.
Al heel snel wordt Gerardus zelf weduwnaar en blijft achter met de kinderen van zijn overleden echtgenote. Wederom met toestemming van de Bisschop, hertrouwt hij op 09-10-1746 met Elisabetha Roelofs geboren in Teg
elen. Zij zorgden samen voor het nageslacht Holthuijsen.
De molenaars waren in die tijd niet alleen leden van het molenaars-, maar ook van het akkermansgilde. Bij het jaarlijkse vogelschieten blijkt Gerardus wederom een goede schutter. Hij verwerft 5 jaa achtereenvolgens 't schutterskoningschap, waarvoor hij eenmaal in 1752 een flinke beloning van de stad ontvangt. In 1756 en 1757 is hij gildemeester der molenaars.
Over familiecontacten is er van gerardus niet veel bekend geworden. de status van ónecht kind'zal in zijn jeugd niet zo'n pretje geweest zijn. misschien is 't wel daarom dat hij zijn kinderen niet vernoemd heeft en er nooit iemand van de familiegetuige geweest is bij z'n twee huwelijken of bij de geboorte van zijn kinderen. Wel getuigt hij
op 14-04-1754 zelf in Straelen bij de doop van een zoon van z'n oudere zusterCatharina en op 28-08-1754 in Venlo bij het huwelijk van z'n nicht Catharina. Op 16-08 1758 sterft hij op betrekkelijk jonge leeftijd.
Bekend is dat hij, gedurende een aantal jaren van zijn leven, de molen in pacht had van de Graaf de Varo, Drooaard van de stad en het Land van Straelen, eigenaar voor een kwart.
Al sinds 1753 is Peter Meursen, ookgeboortig van Straelen, molenaarsknecht bij Gerardus. Deze trouwt met de achtergebleven weduwe en wordt zo de opvolgende molenaar. Hij koopt het lidmaatschap van het gilde en legt samen met zijn vrouw de burgereed der stad af. in 1769 is hij nog molenaar op voornoemde molen. op 03-05-1782 sterft Elisabeth, en Peter op 05-11-1790 in het oudemannenhuis.